• Sceariusz
  • Publikacja: 05.03.2013
  • Edycja: 05.03.2013
  • 0 
MAŁA OJCZYZNA "Nasz chleb......."
MAŁA OJCZYZNA

  • Budżet działania: 1 zł
  • Czas przygotowania: bez ograniczeń
  • Czas trwania: 4 tygodnie
  • Liczba organizatorów: 3
  • Liczba uczestników: 40
Pomysł na działanie

Na czym polegało przedsięwzięcie?

Najciekawszym do realizacji z zadań bibliotek publicznej jest rozbudzenie ciekawości wśród użytkowników. Jakiś czas temu postanowiłam poprowadzić cykl spotkań, których uczestnicy mieli poznawać: ludzi, wydarzenia i miejsca związane z tradycją i historią Kujaw.

Dlaczego warto?

Wiedza o kulturze i tradycji przodków. Kształtuje naszą tożsamość!

W trakcie przygotowania

Zaprosiłam do współpracy ekspertów, by przekazywana wiedza była autentyczna. W tym wypadku etnografa i piekarza. Poprosiłam koleżanki z działu informacyjnego o stworzenie bibliografii do tematu tradycji wypieku chleba na Kujawach. Przygotowano plakaty, które rozprowadzono na terenie całego miasta w filiach bibliotecznych, przychodniach, piekarniach. Umieszczono informację na stronie internetowej biblioteki. Kilka tygodni przed zapowiedzianym spotkaniem bibliotekarki zapraszały na spotkanie wręczając użytkownikom biblioteki ulotki zapraszające na spotkanie. Wysłano maile do osób, które wcześniej współpracowały przy realizacji tego cyklu.

Co jest potrzebne do realizacji tego etapu?
  •   Pomysł na temat spotkanie
  •   Ekspert w dziedzinie Kujawskiej tradycji (etnograf)
  •   Ekspert w dziedzinie wypieku chleba (piekarz)
Jak krok po kroku przebiega etap przygotowań?
  1. Przygotowanie promocji spotkania (plakaty, ulotki w formie zakładek)
  2. Zabezpieczenie sali na spotkanie
  3. Uzgodnienie terminu
  4. Ścisłe określenie tematu
  5. Wypracowanie formy spotkania (gawęda)
  6. Zaproszenie do współpracy ekspertów
W trakcie realizacji

Celem działania była organizacja spotkania, na którym uczestnicy poznali tradycje wypieku chleba, który uzyskał w naszej polskiej świadomości wymiar sacrum. Postawić można nawet tezę iż nasz polski stosunek do chleba utożsamia nasz stosunek do ojczyzny. Wiążą się z tym zwyczaje. Wiedza na spotkaniu była przekazana w formie gawędy. Zaproszony do udziału w wydarzeniu właściciel piekarni miał możliwość zaproponować własne wyroby w formie degustacji. Przygotowując materiały promocyjne wszędzie umieszczona była informacja o piekarni, która zorganizowała degustację.

Co jest potrzebne do realizacji tego etapu?
  •   Eksperci: etnograf, piekarz
  •   Bibliografia tematyczna
  •   Wydrukowane przepisy na chleb pieczony na Kujawach
  •   Pieczywo do degustacji
  •   Rzutnik multimedialny
  •   Film o trdycji wypieku chleba
Jak krok po kroku przebiega etap przygotowań?
  1. Przygotowano promocję spotkania
  2. Przygotowano materiały biblioteczne
  3. Uzgodniono przebieg spotkania z ekspertami
  4. Przeprowadzono spotkanie
  5. Zorganizowano degustację
Po zakończeniu

Po zakończeniu spotkania została umieszczona relacja na stronie biblioteki. Skierowano imienne podziękowania dla ekspertów, jak i właścicieli piekarni za degustację pieczywa. Rozpowszechniono przepisy na wypiek chleba. Przygotowana bibliografia została rozdana użytkownikom biblioteki.

Co jest potrzebne do realizacji tego etapu?
  •   Fotorelacja ze spotkania
  •   Sprawozdanie ze spotkania
  •   Imienne podziękowanie dla eksprtów
  •   Podziękowanie dla właścicieli piekarni
Jak krok po kroku przebiega etap przygotowań?
  1. j/w
DZIEL SIĘ WIEDZĄ, MNÓŻ POMYSŁY!

Co mogło być zrobione inaczej?
  1. Należy współpracować przy realizacji tego typu działań ze wszystkimi działami biblioteki. Wykorzystać wszystkie możliwości jakie daje nam nasz księgozbiór.
  2. Zapraszać imiennie przedstawicieli lokalnych mediów.
  3. Znaleźć wiarygodnego sponsora.