• Artykuł
  • PUBLIKACJA: 14.02.2020
  • EDYCJA: 30.11.-0001
  • 0 
Gotowanie z kucharzem bez granic

Ferie zimowe są idealnym czasem do spędzenia go w sposób kreatywny i aktywny ze swoimi rówieśnikami, dlatego moc ciekawych atrakcji przygotowała dla dzieci i młodzieży Biblioteka Publiczna Gminy Kłodzko z/s w Ołdrzychowicach Kłodzkich.


Tegoroczne ferie zimowe rozpoczęły się interesująco. W poniedziałek do Filii w Szalejowie Górnym przyjechał kucharz bez granic Artur Szczytowski. Stowarzyszenie Kucharze Bez Granic  zostało założone w 2017 roku przez grupę przyjaciół, którzy chcą promować dobrą smaczną kuchnie i pomagać innym. Jego założyciele kierują się mottem: Tylko Życie Poświęcone Innym Warte Jest Przeżycia (J.P II ).


Z księgi „Smaki polskie i opolskie. Smaki dziedzictwa kulturowego” wybrany został przepis na kresowe naleśniki z serem. Do ich przygotowania wszyscy zabrali się z wielkim zapałem. Krok po kroku naszych uczestników prowadził pan Artur, dla którego gotowanie jest jedną z wielu ważnych pasji.


Podajemy składniki, które są niezbędne do tego, aby naleśniki były pyszne:


Ciasto

  • 1 litr mleka
  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1\4 małego oleju
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Szczypta soli


Farsz

  • 1 kg twarogu
  • 5 żółtek
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Cynamon według uznania
  • 1 torebka rodzynek
  • 1 kostka masła


Mus owocowy

  • 2 opakowania mrożonych owoców (według uznania)
  • 4 duże łyżki cukru pudru


Sposób przyrządzenia


Mleko, żółtka, olej, cukier i sól połączyć (zmiksować), na koniec stopniowo dodać mąkę, aby uzyskać ciasto gęstości śmietany.


Z uzyskanej masy smażyć naleśniki. Spokojnie naje się nimi dziesięć osób.


Następnie przygotowujemy nadzienie: ser zmiksować z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodać cynamon i rodzynki.


Owoce miksujemy z cukrem pudrem.


Naleśniki nadziewamy masą serową i składamy w trójkąty. Zapiekamy na maśle na złoty kolor. Polewamy musem owocowym. Palce lizać. Smacznego!!!