Ferie zimowe są idealnym czasem do spędzenia go w sposób kreatywny i aktywny ze swoimi rówieśnikami, dlatego moc ciekawych atrakcji przygotowała dla dzieci i młodzieży Biblioteka Publiczna Gminy Kłodzko z/s w Ołdrzychowicach Kłodzkich.
Tegoroczne ferie zimowe rozpoczęły się interesująco. W poniedziałek do Filii w Szalejowie Górnym przyjechał kucharz bez granic Artur Szczytowski. Stowarzyszenie Kucharze Bez Granic zostało założone w 2017 roku przez grupę przyjaciół, którzy chcą promować dobrą smaczną kuchnie i pomagać innym. Jego założyciele kierują się mottem: Tylko Życie Poświęcone Innym Warte Jest Przeżycia (J.P II ).
Z księgi „Smaki polskie i opolskie. Smaki dziedzictwa kulturowego” wybrany został przepis na kresowe naleśniki z serem. Do ich przygotowania wszyscy zabrali się z wielkim zapałem. Krok po kroku naszych uczestników prowadził pan Artur, dla którego gotowanie jest jedną z wielu ważnych pasji.
Podajemy składniki, które są niezbędne do tego, aby naleśniki były pyszne:
Ciasto
- 1 litr mleka
- 1 kg mąki pszennej
- 5 żółtek
- 1\4 małego oleju
- 4 łyżki cukru pudru
- Szczypta soli
Farsz
- 1 kg twarogu
- 5 żółtek
- 2 cukry waniliowe
- 2 łyżki cukru pudru
- Cynamon według uznania
- 1 torebka rodzynek
- 1 kostka masła
Mus owocowy
- 2 opakowania mrożonych owoców (według uznania)
- 4 duże łyżki cukru pudru
Sposób przyrządzenia
Mleko, żółtka, olej, cukier i sól połączyć (zmiksować), na koniec stopniowo dodać mąkę, aby uzyskać ciasto gęstości śmietany.
Z uzyskanej masy smażyć naleśniki. Spokojnie naje się nimi dziesięć osób.
Następnie przygotowujemy nadzienie: ser zmiksować z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodać cynamon i rodzynki.
Owoce miksujemy z cukrem pudrem.
Naleśniki nadziewamy masą serową i składamy w trójkąty. Zapiekamy na maśle na złoty kolor. Polewamy musem owocowym. Palce lizać. Smacznego!!!