• Sceariusz
  • Publikacja: 02.04.2014
  • Edycja: 02.04.2014
  • 7 
Strefa Eksperymentu - "Radość kucharzenia łączy pokolenia"
Strefa Eksperymentu -

  • Budżet działania: 4000 zł
  • Czas przygotowania: 1 miesiąc
  • Czas trwania: 3 miesiące
  • Liczba organizatorów: 2
  • Liczba uczestników: 15
Pomysł na działanie

Na czym polegało przedsięwzięcie?

Przedstawiony niżej zarys projektu dotyczył eksperymentu złożonego w konkursie "Strefa Eksperymentu". Projekt został nagrodzony nagrodą rzeczową. Będzie zrealizowany w przypadku znalezienia źródeł dofinansowania.

Głównym celem projektu jest budowanie porozumienia między różnorodnymi grupami społecznymi poprzez wspólne działania.

Eksperyment polega na utworzeniu Koła Ludzi Kreatywnych, które podczas spotkań warsztatowych poznają smaki Podlasia, odkryją dawne potrawy (smaki dzieciństwa), będą mieć okazję do wspomnień, wezmą udział w warsztatach savoir-vivre, pokazie dekorowania potraw i tortów, opracują „Przepiśnik” zawierający babcine przepisy i porady, opracują quiz kulinarny i inne atrakcje na Międzypokoleniowy Festiwal Smaków, będą prowadzić bloga projektowego, wezmą udział w warsztatach komputerowych. Folder "Przepiśnik" będzie wspaniałą pamiątką, namacalnym dowodem, że można zrobić coś razem, filmy instruktażowe i blog to doskonała forma kontaktu wszystkich pokoleń z nowymi technologiami, a festiwal i jego organizacja jeszcze bardziej zbliży uczestników do siebie, a mieszkańcom pokaże, ze warto wspólnie działać.

Dlaczego warto?

Mieszkańcy dzięki przeprowadzanym wywiadom będą mieli okazję do wspomnień, zastanowienia się nad własnym dzieciństwem. Udział w Międzypokoleniowym Festiwalu Smaków sprawi, że na nowo odkryją dawne smaki (kiermasz), zintegrują się (zabawy, gry, konkurencje ruchowo-kulinarne), sprawdzą swoją wiedzę (quiz kulinarny), nauczą się czegoś nowego (pokaz kulinarny), będą odbiorcami sztuki (koncert międzypokoleniowy). Biblioteka może okazać się dla ludzi miejscem do realizacji własnych pomysłów, miejscem, gdzie mogą przyjść i podzielić się swoją wizją, swoją inspiracją, a przy naszej pomocy mogą te wizje realizować, rozwijać się, dawać społeczeństwu coś od siebie.

W trakcie realizacji

Działania:

  1. Promocja i rekrutacja.
  2. Spotkanie organizacyjne.
  3. Akcja "Moje smaki z dzieciństwa" - ankietowanie mieszkańców gminy, rozmowy z dziadkami i babciami.
  4. Warsztaty kulinarne "Radość kucharzenia łączy pokolenia" - potrawy regionalne i potrawy kojarzone z dzieciństwem, zdjęcia do "Przepiśnika", spisanie przepisów, wykonanie filmów instruktażowych, warsztaty "Savoir-vivre przy stole"
  5. Warsztaty komputerowe "Babciu! Dziadku! Ja Wam pokażę!" - młodzi uczą seniorów podstawowej obsługi komputera celem przygotowania "Przepiśnika".
  6. Spotkania przygotowujące do Międzypokoleniowego Festiwalu Smaków (opracowanie quizu, przygotowanie kiermaszu, opracowanie konkurencji kulinarnych, zakup drobnych nagród).
  7. Międzypokoleniowy Festiwal Smaków –podsumowanie projektu, wręczenie dyplomów, quiz kulinarny, konkurencje ruchowo-kulinarne, pokaz kulinarny, koncert.
Co jest potrzebne do realizacji tego etapu?
  •   Partner projektu - Wioska Tematyczna "Przysiółek Szlachecki Pacowa Chata" - warsztaty kulinarne
  •   Partner projektu - parafia (użyczenie kuchni, ogłoszenia parafialne)
  •   ośrodek kultury - wynajem sali na finał projektu
  •   nauczyciel ze szkoły gastronomicznej - warsztaty savoir-vivre
  •   firma graficzna/drukarnia - wydanie folderu "Przepiśnika"
  •   aparat fotograficzny
  •   artykuły papiernicze (papier, długopisy, mazaki, post-it, toner)
  •   drukarka