- Budżet działania: 2000 zł
- Czas przygotowania: 2 miesiące
- Czas trwania: 10 miesięcy
- Liczba organizatorów: 5
- Liczba uczestników: 400
Zgodnie z najnowszymi tendencjami nowoczesna biblioteka to już nie tylko wypożyczalnie i czytelnie (chociaż moim zdaniem te zadania nadal pozostają najważniejsze) ale również miejsce, w którym można ciekawie spędzić swój czas wolny nie koniecznie obcując z literaturą. Naszym zadaniem jest stworzenie atrakcyjnej oferty kulturalnej, która przyciągnie do biblioteki nowych użytkowników. Aby to zrobić, postanowiliśmy wykorzystać modę na slow food, zdrową żywność i ciągle rosnące zainteresowanie kuchnią i zaproponować naszym czytelnikom oraz mieszkańcom Gdańska nowy cykl spotkań kulinarno-literackich nawiązujących do lokalnych i regionalnych tradycji, które organizujemy wspólnie z Kapitułą Kulinarną Gdańskie Smaki. Kapituła ułożyła plan 10 spotkań poświęconych tematom różnorakim i smacznym, takim jak dziczyzna, czekolada, śledzie - w końcu jesteśmy nad Bałtykiem:), przyprawy czy nabiał. Na każdym spotkaniu pojawia się ekspert z danego tematu. Zadaniem biblioteki jest zapewnienie oprawy literackiej wydarzenia - zebranie tekstów i wynajęcie aktora, który je zaprezentuje, oprawa graficzna i promocja. Spotkania mają odbywać się w każdą ostatnią sobotę miesiąca. Za nami pierwsze spotkanie poświęcone miodom, którego gościem był mistrz pszczelarstwa pan Hieronim Kosecki. Spotkanie było FASCYNUJĄCE:) A publiczność niesamowita. Zaplanowane na godzinę, spotkanie trwało ponad dwa razy tyle, a sam bohater jeszcze długo udzielał prywatnych konsultacji w kuluarach. Do tego świetnie przeczytane teksty klasyków i Kubusia Puchatka:)
To temat nowy w naszej bibliotece - za nami tylko warsztaty dla dzieci o zdrowej żywności. Rozpoczęliśmy współpracę z nową organizacją, zupełnie nie kojarzącą się z książkami a jednak odkryliśmy wspólne cele - zachowanie dziedzictwa kulturowego i edukacja mieszkańców naszego miasta. Dajemy możliwość spotkania z osobami, które rzadko pojawiają się w codzienności mieszczucha. Mamy możliwość dotarcia do nowych grup odbiorców. Możemy wykorzystać nośny temat - kulinaria - do promocji biblioteki. Dla mnie osobiście największą wartością tego pierwszego spotkania była możliwość poznania osoby, z którą nigdy w życiu bym się nie zetknęła. Praktyka z olbrzymią wiedzą, którą przekazał w fajny sposób, i którą mogę wykorzystać w życiu codziennym. Podobnie reagowali pozostali uczestnicy spotkania. Mam nadzieję, że kolejni goście będą równie fascynujący:)
Przygotowanie harmonogramu spotkań
Organizacja spotkań - wyszukanie tekstów, wynajęcie aktora, przygotowanie materiałów promocyjnych, promocja