Tegoroczna edycja Spotkań piernikarskich w Pałacu w Kamieńcu, była wspaniałą okazją, aby poznać bogate tradycje piernikarskie polsko-czeskiego pogranicza. Spotkali się tu nie tylko pasjonaci piernikarstwa i jego historii. Oddziaływanie reklamy w Radio Wrocław ściągnęło do Pałacu w Kamieńcu ludzi z całego Dolnego Śląska, czeskiego Mikroregionu Rychnovsko, a także z całej Polski.
Piernikowym czarem oraz gościnnością Pałacu zostali oczarowani tu wszyscy!
Bogaty i atrakcyjny program, który przygotowali organizatorzy pozwolił zintegrować środowisko piernikarzy z mieszkańcami Euroregionu Glacensis oraz pokazać wielokulturowy i wielonarodowy dorobek, jakim jest istniejąca od ponad 500 lat tradycja piernikarstwa w Polsce, Czechach, a także w Finlandii.
Dzięki ekspertom zewnętrznym, uczestnicy imprezy z Polski i Czech (dzieci i dorośli) wzięli aktywny udział w pokazach i warsztatach edukacyjnych, z zakresu dekorowania pierników, receptur piernikarskich oraz tworzenia pierników z drewnianych form. Zajęcia poprowadzili:
Agnieszka Ganowicz-Rolbiecka, autorka książki „Z sercem malowane”
Anna Kornelia Jędrzejewska , współautorka książki „Piernikowy przepisownik”
Tomasz Lucjan Karamon, autor książki „Bardo – powrót do przeszłości”.
Ogółem w warsztatach udział wzięło 175 osób, mieszkańców polsko-czeskiego pogranicza.
Środowisko piernikarzy podczas sześciu prelekcji dzieliło się swoją wiedzą, doświadczeniami oraz osiągnięciami. W sali kredensowej unosił się zapach piernika, przypraw korzennych i tajemnic z rodu Radziwiłłów. Słuchaczy i miłośników piernikowych cudów nie brakowało. I tak, podczas publicznych prelekcji wystąpili:
Tomasz Lucjan Karamon w temacie „Max Prause – mistrz piernikarski z Barda”
Elżbieta Joanna Berendt „Co ma piernik do…Wrocławia. Formy piernikarskie w zbiorach Muzeum Etnograficznego, Oddziale Muzeum Narodowego we Wrocławiu”
Arkadiusz Piotr Muła „Piernikarze i piernikarstwo w świetle źródeł pisanych. Casus Jawora”
Marta Marzena Karamon „Bardzkie pierniki od średniowiecza do współczesności”
Anna Maria Rumińska „Pierniki-Znaki-Składniki – piernik według filozofii Slow Food”
Karolina Klimek „Śladami wrocławskich piernikarzy”
Sposób produkcji pierników jest naprawdę fascynujący. Dawniej pierniki pieczono w drewnianych formach, przedstawiających sceny rodzajowe, postaci, motywy miłosne i krajobrazy. Dopiero później wraz z mechanizacją procesu produkcji zaczęły dominować proste formy, kształty, a pierniki ozdabiano lukrem, czasem w bardzo w finezyjne wzory - przekonywał Tomasz Karamon.
Ten, kto 15 stycznia przyjechał do Pałacu w Kamieńcu, mógł skosztować i nabyć słodkie produkty oferowane przez licznych wystawców z Polski i Czech. Na tym jarmarku nie brakowało prawdziwych cudów z piernika. Zegary, fortepiany, szkatułki na klejnoty, instrumenty muzyczne, mała architektura… Krótko mówiąc, nie ma takiej rzeczy, której z piernika nie da się zrobić!
Te wszystkie wspaniałości i atrakcje swoim muzycznym kunsztem doprawiała sopranistka Olga Tumiłowicz-Pilinko. Jej liryczne wykonania smakowały wszystkim na równi z piernikami.
Na zakończenie spotkań piernikarskich, dyrektor Biblioteki Publicznej Gminy Kłodzko Mariola Huzar ogłosiła wyniki polsko-czeskiego konkursu na domek z piernika. Ogółem w konkursie wzięło udział 36 domków, w tym 14 z Czech. Jeden piękniejszy od drugiego. Dzieła sztuki. W kategorii dzieci sześć równorzędnych nagród (grawerowane wałki do ciasta) otrzymali:
Kamila Kuśmierek-Rudy, Jan Kornaś i Maja Durachta z Polski
Anna Micholková, Alena Placká i Ivana Malá z Czech
W kategorii dorośli sześć równorzędnych nagród otrzymali:
Izabela Niżyńska, Martyna Olszowa-Durachta i Agnieszka Bil z Polski
Libuše Chromcová, Milada Baková i Monika Burešová z Czech
Wydarzenie swoją obecnością zaszczycili: Rada Województwa Dolnośląskiego Grażyna Cal, Wójt Gminy Kłodzko Stanisław Longawa, Przewodniczący Rady Gminy Kłodzko Zbigniew Tur, Przewodniczący Stowarzyszenia Rozwoju Regionalnego i Współpracy Czesko-Polskiej w Rychnov nad Kneźnou Vladimir Hulman oraz Instruktor Powiatowej i Miejskiej Biblioteki Publicznej Anna Karolewicz.
Organizatorami wydarzenia byli Pałac w Kamieńcu, Gmina Kłodzko oraz Biblioteka Publiczna Gminy Kłodzko. W perspektywie kilku lat organizatorzy mają ambicję, aby w Pałacu pojawili się piernikarze z całej Europy, a Pałac Kamieniec stał się miejscem ich dorocznych spotkań – podsumowuje właścicielka obiektu Katarzyna Hutna.